HET BOUWPROCES

—Ontwerpen
De eerste activiteit uit de ontwerpfase is het brainstormen over het onderwerp. Hierbij worden er tekeningen en/of schetsmaquette’s gemaakt door leden van de groep die een idee hebben. Op de keuzeavond wordt er uit de aangeleverde tekeningen en/of schetsmaquette’s een onderwerp gekozen. Het gekozen onderwerp wordt vervolgens uitgewerkt in een maquette 1:10, hierbij wordt het hele ontwerp al in detail uitgewerkt.
maquette 72
Constructie
Een corsowagen wordt gebouwd op een onderstel, deze bevat een eigen motor. Hierdoor is het mogelijk om zonder trekkend voertuig voort te bewegen. De constructie bestaat grotendeels uit ijzer en hout. De mooie vormen in het stalen gedeelte, worden gevormd door betonijzer. Daarop wordt vervolgens een laag foam aangebracht met een föhn. Op deze onderlaag wordt met verf de juiste kleuren, lijnen en letters getekend.
onderstel   2013-08-05 21.04.33
Dahlia
Op de wagen worden in de afwerking dahlia’s geprikt. Voor alle wagens zijn miljoenen dahlia’s in alle kleuren nodig. Een groot deel daarvan is afkomstig van eigen velden van de groepen én van het centrale veld van de Stichting Bloemencommissie Sint Jansklooster. Hier komen jaarlijks tien miljoen dahlia’s vandaan.
Daarnaast komen er dahlia’s uit andere Belgische en Nederlandse corsogemeenten. Bijvoorbeeld omdat die een bepaalde kleur kunnen leveren of omdat de velden in ons eigen dorp niet voldoende dahlia’s opleveren.
IMAG1540
Afwerking
De laatste twee dagen voor het corso worden de dahlia’s op de wagen geprikt. De duizenden bloemen worden “gekont” (de groene blaadjes verwijderen en de achterkant vlak maken). Vervolgens worden er spijkers in het hart van de bloem gestoken; tenslotte worden de bloemen op de wagen geprikt. Drie personen behandelen dus iedere dahlia. Op sommige plaatsen bestaat de achtergrond uit hout in plaats van foam, in dat geval kunnen de bloemen geniet worden. Deze werkzaamheden vinden vanaf woensdag tot en met vrijdagmorgen onafgebroken plaats. Het is dus een hele klus dit allemaal goed georganiseerd te laten verlopen. Een gemiddelde ploeg van 150 helpers moet tijdens deze dagen, aan het werk worden gehouden. Steigers worden opgebouwd en afgebroken, de catering moet goed zijn, etc.
????????????????????????
Al met al neemt de bouw van een corso wagen zo’n 6 maanden in beslag. In aantallen komt er gemiddeld bij een corsowagen het volgende kijken:

-—5000 meter betonijzer
-—1000 meter constructie buis
-—600 m2 foam(ondertapijt)
—-50 m2 18mm plaat
—-200 liter verf
—-200.000 spijkers—
-200.000 bloemen
—-en nog heel veel andere dingen