De nabeschouwing; Vele handen maken licht werk

Beste Fans van de After Nero’s,

Het Corso ligt toch al weer een paar weken achter ons. Nu alles weer op zijn plek staat kunnen we weer even rustig terug kijken op het afgelopen corsojaar, met als eindresultaat een 10e prijs van de vakjury en een 5e verlichtingsprijs, maar het allerbelangrijkste: een gezellig bouwjaar!Nabeschouwing 1

Even terug waar we begonnen zijn, namelijk de maanden oktober/november. De eerste ideeën komen weer op tafel kortom, we zijn weer los! Dit resulteerde er uiteindelijk in dat er in december 3 uitgewerkte onderwerpen voor de groep lagen waaruit gekozen kon worden. Zoals bekend werd er met grote meerderheid gekozen voor Fans!, een gok die aangedurfd werd met veel knipwerk en veel kleur.

In de maanden die daarop volgden werd er wekelijks gewerkt aan de 1:10 maquette. Op voorhand leek dit geen moeilijke wagen/maquette te worden maar dit viel toch enigszins tegen. Na een maand of 4 was de maquette dan toch af. Tijdens de presentatieavond werd de groep toch nog wel positief verrast door de maquette, die op de basistekening voor het knipwerk na niet veel meer leek op de schets maquette van december.
CN2015afterneros01
Na koningsdag werd een start gemaakt met het realiseren van de wagen Fans! Zoals eerder gezegd leek dit geen moeilijke wagen om te bouwen, en eerlijk is eerlijk, dat was het ook niet echt. Een wagen waarbij we eigenlijk op alle fronten mooi op schema liepen. De technische mannen zorgden in eerste instantie voor de basis constructie om vervolgens zich te kunnen ontfermen over het onderstel, die had na vorig jaar nog een klein mankement aan de achter as.

De vormgevers konden hun lol dit jaar op met het maken van 24 stuks handen, met andere woorden productiewerk! Naast al het laswerk werd er al gauw begonnen met het foamen van de handen en het tapen van de basisvorm van de wagen.nabeschouwing 2

Het hele bouwseizoen bleef ook de opkomst toch goed te noemen. Hier zijn wij natuurlijk erg blij mee en hopen dan ook dat hier volgend jaar een vervolg aan gegeven kan worden. De bouw vorderde dus mooi en er werd rustig naar de laatste weken toegewerkt. Eén van de projecten waar echt naar toegeleefd werd, waren de tekeningen die op de basisvorm geplakt zouden worden, deze moesten de wagen toch wel afmaken. Na het opplakken van deze tekeningen kreeg je pas echt een goed beeld van de wagen!
Nabeschouwing 3De tekeningen zaten er op en dus kon er weer een project van het lijstje gestreept worden. Dat lijstje werd steeds kleiner alleen 1 punt bleef er tot de laatste week op staan: het lassen van de handen. Gelukkig waren deze ook nog net voor de laatste zaterdag klaar zodat ook die in het foam gezet konden worden.

De laatste zaterdag was een feit, de verhuisdag! Ondanks dat het het hele jaar redelijk gemakkelijk ging, moest er toch nog wel het een en ander gebeuren die dag. Toch moest het dit jaar lukken om een keer VOOR het donker naar onze priklocatie te kunnen verhuizen. En ja dat is ook gelukt! Het grote opzetstuk ging nog voor het avondeten naar de oppen swolle en na het eten volgde het onderstel. Ook zijn we deze dag nog even naar de opname studio geweest om de ontbrekende geluiden op te nemen voor de muziek die op de wagen te horen zou zijn onder het corso.
Nabeschouwing 4
De laatste week is aangebroken. DE mooiste week van het jaar, DE week voor iedere wagenbouwer. Tijdens deze week komt het er op aan, iedereen doet zijn uiterste best om in de eerste dagen de laatste likjes verf aan te brengen en ook de verlichting en geluidsinstallatie moest in 2 dagen tijd op of in de wagen geïnstalleerd worden.

Dinsdag, aan het eind van de middag werden de eerste bloemen geplukt en ook gelijk verwerkt op de wagen. Met zoveel knipwerk op deze wagen moesten wij wel op tijd beginnen en zoveel mogelijk winst pakken op de dinsdagavond en de woensdag.
Nabeschouwing 5Woensdag een goeie dag gehad en donderdag morgen weer volop verder, alle bloemen die besteld waren zijn geleverd, dus daar geen zorgen over dit jaar. Doordat de scholen weer begonnen waren miste je de jeugd in de schuur, dit wat toch wel te merken. Maar dit werd prima gecompenseerd met de opkomst op donderdagavond en nacht! Er werd hard en netjes doorgewerkt en dat resulteerde in een wagen die om kwart over 4 klaar was! Iets wat niet veel mensen hadden verwacht gezien het vele knipwerk op de wagen, Chapeau voor iedereen die zijn steentje heeft bij gedragen!Nabeschouwing 6

En dan is het zover, klokslag 6 uur, de roldeur mag omhoog, het gaat nu dan toch echt gebeuren, na maanden van bouwen is de grote dag aangebroken. Maar eerst nog “even” opzetten. Uiteraard ging dit ook perfect en 2 uur later stond de wagen in elkaar zonder 1 enkel probleem, nog even de nodige puntjes bijwerken en de diverse kabels aansluiten en op naar klooster.

Dan staat de wagen in elkaar en is hij af. De onvermijdelijke vraag: ben je tevreden als wagenbouwer? Ja, wij waren tevreden, de wagen is immers geworden zoals de maquette was. En wat de wagen dan tijdens het corso met het publiek doet en met de jury, dat was nog even afwachten.Nabeschouwing 8Nabeschouwing 7

 

 

 

 

 

 

Een prima verlopen middagcorso, de wagen heeft zonder problemen 2 ronden gereden. Veel leuke reacties “een keer wat anders van de Nero’s”. Maar als snel werd wel duidelijk dat de hoge klassering van de afgelopen jaren er niet in zat. En dan kun je alleen maar de conclusie trekken: de rest was gewoon beter dit jaar, gegokt en misschien wel verloren. Een 10e prijs van de vakjury was het eindoordeel. En ik denk dat iedereen daar wel mee kon leven.Nabeschouwing 9

Een mooie opsteker voor de mannen van de verlichting was de 5e verlichtingsprijs die wij nog kregen. Naast alle andere werkzaamheden toch nog in 2 dagen de wagen mooi in de verlichting weten te zetten! Nabeschouwing 10

 

 

 

 

 

En dan zit het erop, de wagen gesloopt, nog even evalueren en natuurlijk de jaarlijkse BBQ. Daarna kan iedereen zich weer focusen op 2016. Wat ons nu nog rest is, DANK iedereen voor zijn of haar bijdrage in het afgelopen corso jaar. Wij waren blij dat je er was en hopen jullie volgend jaar allemaal weer te zien!Nabeschouwing 11